Tim Draper
- Volledige naam: Timothy Cook Draper
- Geboortedatum: 11 juni 1958
- Geboorteplaats: San Francisco, CA (Verenigde Staten)
- Nationaliteit: Amerikaans
- Woonplaats: Menlo Park, CA (Verenigde Staten)
- Huidige baan: Startup-investeerder, aandeelhouder
- Geschat vermogen: $550 miljoen
Wie is Tim Draper?
Tim Draper is een Amerikaanse investeerder en één van de belangrijkste figuren in tech-walhalla Silicon Valley. Met tientallen succesvolle investeringen in (vooral) de tech-industrie staat hij bekend als één van de succesvolste zakenmensen in de VS. Draper behoort bovendien tot een groepje uitgesproken Bitcoin-bulls die veel kapitaal in crypto-valuta’s hebben gestoken. Regelmatig komt hij in het nieuws met positieve uitspraken over de toekomst van Bitcoin. Hoe kwam deze Amerikaanse investeerder terecht in de crypto-markt en wat is zijn achtergrond?
Achtergrond en vroege investeringen
Tim Draper groeide op in een ondernemersfamilie. Zowel zijn opa als zijn vader richtten succesvolle investeringsbedrijven op in de twintigste eeuw. Hij werd groot in San Francisco en haalde zijn universitaire diploma aan de beroemde Universiteit van Stanford, nog geen uur verderop. Hierna trok Draper naar Boston waar hij zijn scholing afrondde op het minstens zo prestigieuze Harvard. In 1984 begon hij zijn professionele carrière bij een Amerikaanse investeringsbank, maar dat bleek van korte duur. Het jaar erna vertrok Draper bij het bedrijf om zijn eigen investeringsmaatschappij te beginnen. Nadat twee partners aan boord waren gekomen kreeg het investeringsbedrijf de naam Draper Fisher Jurvetson (DFJ).
Ik ben opgegroeid in Silicon Valley toen het nog vol stond met abrikozenbomen, en nu is het het centrum van geweldige ontwikkelingen. Dus ik weet wat technologie voor deze regio heeft gedaan, en dat wil ik verspreiden over de wereld.
Al vroeg in zijn carrière wist DFJ onder leiding van Draper een aantal goede investeringen te doen. Zo was het een van de vroege investeerders in Hotmail, en wist hij ook een belang in de Chinese zoekmachine Baidu te kopen. In 2004 werd Draper investeerder bij Skype, waarmee hij 10% van de aandelen vergaarde. Nog geen jaar later werd het bedrijf voor een slordige $4 miljard verkocht aan eBay. Door dit succes werd Tim Draper snel een bekende naam in de wereld van start-ups en daarmee in Silicon Valley. DFJ investeerde daarna in nog meer succesvolle bedrijven, waaronder autofabrikant Tesla, diens zusterbedrijf SpaceX en deurbel-innovator Ring. Ook was het bedrijf betrokken bij de financiering van Twitter, dat uitgroeide tot een van de grote sociale media-platformen. Met een groot aantal successen vestigde Draper bekendheid in de tech-sector, maar zijn grootste klapper maakte hij in de crypto-markt.
Bitcoins van de overheid
In 2013 rolde de Amerikaanse overheid het handelsnetwerk Silk Road op. Op dit platform werden onder meer drugs, wapens en andere illegale producten verhandeld. Omdat de eigenschappen van Bitcoin kunnen zorgen voor anonieme transacties, werden betalingen op Silk Road meestal met BTC gedaan. Hierdoor konden gebruikers anoniem blijven voor instanties als de overheid. Toch werd de server van het netwerk in 2013 uitgeschakeld en de oprichter opgepakt. In totaal namen de autoriteiten bij de operatie zo’n 150.000 Bitcoins in beslag. In plaats van ze te houden, besloot de overheid in 2014 om alle Bitcoins via een veiling te verkopen. Hier begon Draper’s succes in de crypto-wereld.
De Amerikaan had interesse om een deel van de Bitcoins te kopen. Hoewel verschillende bronnen spreken over 30.000 of 40.000 BTC, meldt de officiële site van Draper dat hij een bod uitbracht op 50.000 coins. Hoeveel hij precies betaalde is niet bekend gemaakt, maar de autoriteiten in de VS hebben wel informatie over de Bitcoin-veiling gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de verkoop van ruim 144.000 BTC een bedrag van $48,2 miljoen dollar had opgeleverd – een prijs van $334 per Bitcoin.
Als Draper daadwerkelijk 50.000 BTC wist te kopen tegen die prijs, is het waarschijnlijk zijn beste investering tot dusver. Dat zou namelijk betekenen dat hij (volgens de huidige waarde) zo’n $430 miljoen in Bitcoin bezit, die hem nog geen $17 miljoen hebben gekost. Welke prijs hij precies betaalde is niet het belangrijkst, want het is wel duidelijk dat hij flinke winst heeft gemaakt met zijn Bitcoins. Overigens lijkt het alsof Draper het overgrote deel van zijn BTC nog altijd in bezit heeft: afgaande op zijn uitspraken is hij zeer bullish over de toekomst van Bitcoin.
Tim Draper, het crypto-orakel
Draper wordt inmiddels door velen gezien als een van de invloedrijke investeerders in de crypto-wereld. Velen houden zich vast aan zijn positieve vooruitzichten voor de toekomst. Eerder dit jaar liet Draper weten dat hij in 2023 een prijs van $250.000 per Bitcoin voorziet. Niet kort daarna stelde hij deze voorspelling naar boven bij, omdat zijn indicatie van $250.000 per BTC volgens hem “de potentie van de technologie” onderschat. Ook over andere crypto-projecten, waaronder XRP, is hij bullish: onlangs schreef hij op een forum dat de XRP-koers “spectaculair zal gaan stijgen”.
Ik voorspel nog steeds een prijs van $10.000 per Bitcoin over drie jaar […] Het is een nieuwe manier van geld overmaken die veel efficiënter is, en Bitcoin heeft een hele infrastructuur gecreëerd.
Hoewel dit misschien overkomt als naïeve hoop, is er wel degelijk reden om de succesvolle investeerder serieus te nemen. In 2014 voorspelde hij namelijk in een televisie-interview dat Bitcoin binnen drie jaar een koers van $10.000 zou bereiken. Hierop reageerde de host toen met een glimlach en de wijze woorden: “Vandaag staat de prijs op $413… Dus we hebben nog een lange weg te gaan.” De BTC-koers stond exact een jaar later (in september 2017) niet hoger dan $5.000, maar enkele weken daarna kwam de beroemde bull run op gang. Die leidde uiteindelijk tot een piek boven de $19.000 per BTC voor het eind van dat kalenderjaar. Er is dus een goede reden om te hopen op een nieuwe succesfase voor de crypto-koersen de komende jaren: Tim Draper heeft het voorspeld.