Ripple, xrp, coin
Ripple

Ripple verplaatst wederom 1 miljard XRP: wat is de reden?

okx 728x90

Gisteren verstuurde Ripple Inc., het bedrijf achter de cryptocurrency XRP, wederom een aantal gigantische XRP-transacties. Het bedrijf verplaatste een miljard XRP-tokens van haar escrow naar een wallet in twee aparte transacties. Enkele minuten later werden er 1 miljard tokens teruggestuurd naar het escrow-account in drie aparte betalingen. Het Twitter-account @whale_alert schreef over de transacties die gisteravond rond 7 uur Nederlandse tijd plaatsvonden. In de crypto-community zorgen deze reuzentransacties voor gefronste wenkbrauwen, maar er is wellicht een verklaring voor die merkwaardige transacties.


Ripple community is ontevreden

Onder Ripple-investeerders heerst al lange tijd een gevoel van ontevredenheid over de praktijken van het bedrijf. Volgens een deel van hen beïnvloedt het bedrijf de XRP-koers bewust om de prijs laag te houden. Newsbit berichtte eerder al over die aantijgingen. Eerder dit jaar startten leden van de community daarom een petitie om het vermeende dumpen van XRP te stoppen. Kort daarna dreigden enkele investeerders zelfs met het forken van de Ripple-blockchain. Daaraan schonk Ripple echter weinig aandacht, waarna de toon vanuit de community veranderde. “Ripple moet nog meer tokens dumpen”, zo luidde de sarcastische titel van een tweede petitie.

Het lijkt er echter niet op dat Ripple op korte termijn zal stoppen met het verplaatsen van bergen XRP tussen haar accounts. Bovendien is het Californiaanse bedrijf nog altijd in bezit van meer dan de helft van alle XRP-tokens. Mede hierom (en door het unieke consensus-mechanisme van de XRPL-ledger) is het forken van de Ripple-blockchain een loos dreigement, en dus zal Ripple Inc. zich niet direct zorgen maken om een groepje ontevreden investeerders. CEO Brad Garlinghouse zei recent zelfs nog dat hij zich “niet druk maakt om de prijs van XRP op korte termijn”. Dat is opvallend te noemen, omdat hij zelf in bezit is van zo’n 2 miljard XRP. Ook andere bestuurders binnen het bedrijf, waaronder Chris Larsen, hebben persoonlijke XRP-wallets ter waarde van honderden miljoenen. Zij zouden daarom het meest van iedereen profiteren van een prijsstijging.


XRP financiert het bedrijf

Het is dus niet al te aannemelijk dat Ripple de XRP-koers bewust laag probeert te houden. Naast het feit dat alle topmannen van het bedrijf een persoonlijk belang hebben, is er nog een belangrijke reden dat een lage prijs slecht nieuws is voor Ripple. Hoe lager de XRP-prijs, hoe minder inkomsten het bedrijf kan binnenhalen. Juist omdat het bedrijf Ripple zo veel tokens in bezit heeft, is het in staat om vrijwel zonder externe investeerders te draaien. Door regelmatig XRP te verkopen (bijvoorbeeld aan MoneyGram en Banco Santander – bedrijven die werken met Ripple’s services) genereert het bedrijf inkomsten om te investeren in haar operaties. Op die manier weet het rond te komen zonder afhankelijk te zijn van grote investeerders of een stichting, zoals het geval is bij veel andere blockchain-projecten.


Hoe zijn de transacties te verklaren?

Het eerste bericht van @crypto_whale werd geplaatst om 19:05 gisteravond. Zeven minuten later volgde een drietal tweets over transacties in tegenovergestelde richting; van de Ripple-wallet naar het escrow-account. De derde transactie was 500 miljoen XRP, ter waarde van zo’n $109 miljoen. Het lijkt er dan ook op dat het gaat om een maandelijks terugkerend proces: het beschikbaar maken van 1 miljard XRP voor verkoop, terwijl de niet-verkochte XRP van de afgelopen maand worden teruggestort op het escrow-account. Dat verklaart de miljard tokens die zijn verplaatst naar de Ripple-wallet aan het begin van de maand. Dit gebeurt elke maand op dezelfde manier, met als doel om het aanbod XRP stabiel te houden. Bovendien probeert het bedrijf zo decentralisatie te bevorderen en hun eigen belang in XRP langzaam te verkleinen. Er is dus gelukkig geen sprake van een kwaadaardig plan van Ripple om investeringen te laten verdampen, zo lijkt het.

De 1 miljard tokens die vanuit Ripple’s wallet terug naar de escrow zijn verplaatst, zijn het resultaat van weinig vraag de afgelopen maand. Het lijkt erop dat het vrijwel geen tokens heeft verkocht in november, waardoor alle 1 miljard weer teruggaan naar de escrow-‘kluis’. Dit is waarschijnlijk deels het resultaat van een bearish uitziende prijsgrafiek die eigenlijk al heel 2019 de boventoon voert. Er lijkt vooralsnog geen directe reden om een prijsstijging te verwachten, en daarom blijven investeerders liever op afstand. Ook dat is overigens niet per se nieuw: vrijwel iedere maand wordt het grootste deel van de 1 miljard XRP onverkocht teruggestopt in het escrow-account.

Het is dus voorlopig een kwestie van geduldig afwachten voor XRP-houders. Totdat technische indicatoren wat meer perspectief bieden is er voor investeerders nog geen reden om zich te mengen. Als gevolg van dat sentiment presteert de koers al maandenlang slecht, met steeds lagere prijzen tot gevolg. Daaraan is slechts één positief feit te ontdekken: het wordt elke dag aantrekkelijker om te investeren.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk