rechtszaak, rechter
Regulatie

Rechtbank in China verklaart virtuele activa juridische eigendommen die door de wet worden beschermd

Een belangrijke ontwikkeling in het Chinese rechtssysteem: de Volksrechtbank heeft zojuist een baanbrekend rapport vrijgegeven waarin de wettelijke status van virtuele activa grondig is onderzocht.

Dit rapport biedt een diepgaande analyse van de strafrechtelijke aspecten van digitale activa en komt tot de conclusie dat ze nog steeds als legitiem eigendom worden beschouwd en genieten van wettelijke bescherming binnen het huidige juridische kader.

Aard van virtuele activa grondig onderzocht

De onafhankelijkheid van de Volksrechtbanken in de Volksrepubliek China is een cruciaal kenmerk van het Chinese rechtssysteem. Deze rechtbanken opereren zonder inmenging van administratieve of publieke organisaties en hebben de bevoegdheid om een breed scala aan zaken te behandelen, waaronder strafrechtelijke, civiele, administratieve en economische geschillen.

In een recentelijk verschenen rapport met de titel ‘Identificatie van de eigendomskenmerken van virtueel geld en de verkoop van eigendommen die bij de zaak betrokken zijn’, werd de aard van virtuele activa grondig onderzocht. Een lokaal dagblad rapporteerde dat dit document heeft erkend dat virtuele activa economische kenmerken bezitten en daarom als eigendom kunnen worden geclassificeerd.

Alhoewel China een algeheel verbod heeft opgelegd op alle buitenlandse digitale activa, benadrukt het rapport dat virtuele activa in het bezit van individuen binnen het huidige juridische kader als legitiem moeten worden beschouwd en genieten van wettelijke bescherming.

Het rapport bevatte tevens aanbevelingen voor het aanpakken van misdrijven waarbij virtuele activa betrokken zijn. Het benadrukte dat, aangezien geld en eigendommen in dergelijke zaken niet kunnen worden geconfisqueerd, de benadering gebaseerd moet zijn op de integratie van strafrecht en burgerlijk recht. Deze specifieke zaken dienen apart te worden behandeld om een evenwichtige bescherming van persoonlijke eigendomsrechten en maatschappelijke belangen te waarborgen.

Opvallen standpunt ingenomen

Ondanks het algehele verbod op crypto-gerelateerde activiteiten in China en het verbod op buitenlandse crypto-exchanges om hun diensten op het vasteland aan te bieden, hebben de Chinese rechtbanken in de loop der jaren een opvallend standpunt ingenomen ten aanzien van Bitcoin en andere digitale activa.

Het 1e opvallende voorbeeld van een dergelijk contrast kwam naar voren in september 2022, toen een advocaat naar voren bracht dat cryptohouders in China wettelijke bescherming genieten in geval van diefstal, verduistering of schending van een leningsovereenkomst, ondanks het verbod op cryptocurrencies. Later in mei 2022 bevestigde een rechtbank in Shanghai dat Bitcoin wordt beschouwd als virtueel eigendom en dus onderhevig is aan eigendomsrechten.

China heeft historisch gezien een vijandige houding gehad ten opzichte van Bitcoin en andere cryptocurrencies. In de afgelopen jaren lijkt de overheid echter een meer gematigd standpunt in te nemen, zoals blijkt uit het herstel van het Chinese Bitcoin-miningaandeel. Na aanvankelijk naar 0 te zijn gedaald na het algehele verbod, steeg het mijnaandeel binnen een jaar weer naar de 2e plaats.

OKX banner 20

Regulatie nieuws
Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk