Tron (TRX) is een cryptocurrency die in 2017 werd gelanceerd door Justin Sun, een jonge Chinese ondernemer die toen pas net van school kwam.
Mede doordat de lancering precies tijdens de bullmarkt-gekte van 2017 plaatsvond, werd er bij de ICO dik $70 miljoen dollar opgehaald. Met die smak investeringsgeld stond Tron meteen op de kaart in crypto-land, en werd het al snel tot de standaard namen gerekend in de jaren daarna.
In eerste instantie werd het netwerk gelanceerd met een algemeen doel: grote volumes transacties snel en efficiënt verwerken met een decentraal netwerk. Een bekende bewering over de Tron-blockchain is dat het 2000 transacties per seconde moet kunnen verwerken.
In 2018 begon TRX steeds meer gebruikt te worden in één bepaalde submarkt, namelijk die van content-creators zoals Youtubers, gamers en artiesten. Met Tron kunnen zij zonder centrale platformen inkomsten ontvangen van mensen die hun content bekijken of luisteren. Ook de marketing-inspanningen van Tron gingen zich steeds meer richten op die doelgroep, en daardoor is TRX tegenwoordig vooral in trek in die niche van de online economie.
De techniek
Tron zag in eerste instantie het levenslicht als een ERC20-token. In die constructie werd de token dus ontworpen om op de Ethereum-blockchain te draaien, met het bijbehorende proof-of-stake algoritme tot gevolg. Dat betekent in de basis dat transacties worden goedgekeurd door degenen met het grootste aandeel in het netwerk. Als je precies wil weten hoe proof-of-stake in elkaar zit, check dan even het artikel over Ethereum.
Toen TRX werd verplaatst naar een eigen blockchain werd in de basis vastgehouden aan dat concensus-algoritme. Het nieuwe Tron-protocol werd ontworpen als zogenaamd ‘delegated proof-of-stake’. Het aspect van delegatie houdt kortgezegd in dat het een democratisch systeem betreft. Met andere woorden: TRX-bezitters kunnen hun tokens ‘staken’ bij een node naar keuze die mag stemmen over de transacties. De TRX-tokens die de bezitter daarvoor gebruikt worden voor 72 uur bevroren zodat de stemmende node ze kan benutten om zijn stake te bewijzen. De nodes die mogen stemmen heten ‘Super Representatives’. Er zijn er 27 in totaal, en zij worden dus gekozen op basis van de grootte van hun TRX-tokens op de blockchain.
Als een van die Representatives niet doet wat van hem gevraagd wordt, dan kan hij de status van Super Representative verliezen. De stem schuift dan door naar de node die daarna de meeste TRX in bezit heeft.
De 27 Super Representatives krijgen TRX uitgekeerd als beloning voor het controleren van de transacties. Die som in TRX wordt dan weer verdeeld onder de stemmers, zodat alle ‘non-voting nodes’ ook baat hebben bij het staken van hun TRX. Slim bedacht, want op deze manier wordt goed gedrag bij het keuren van transacties gestimuleerd en kan consensus altijd snel bereikt worden.
Wie is de bedenker van Tron?
Justin Sun is degene die Tron oprichtte en op de kaart zette. Hij is een kleurrijk figuur en onder meer bekend van zijn aanwezigheid op social media, waar hij Tron vaak in de spotlight probeert te zetten. Interessant is dat Sun werkzaam was voor Ripple voordat hij aan de slag ging met zijn eigen project. Hij was vertegenwoordiger van het bedrijf in China: niet geheel toevallig het land waar waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht.
Sun werd in 1990 geboren in de binnenlanden van China. Daar groeide hij ook op, tot hij voor zijn studie naar Beijing vertrok. Hij was later een van de uitverkorenen die mocht studeren aan de Hupan-universiteit, die werd opgericht door Alibaba-legende Jack Ma. Het moge duidelijk zijn dat Justin Sun een slimme gast is en dat het succes van Tron niet uit de lucht kwam vallen. Sun zag, net als meer crypto-geïnteresseerden, de zwakke punten van het Bitcoin-netwerk en vond er zijn eigen oplossing voor.
Leuk feitje over Justin Sun: hij betaalde ooit 4,5 miljoen dollar om te lunchen met de befaamde investeerder Warren Buffett. Daar moet bij gezegd worden dat hij dat bod deed tijdens een veiling voor het goede doel, dus dat is op zich sympathiek.
Wat is Tron?
$ 0,00
Waar kun je TRX kopen?
Je kan TRX kopen bij de meeste geverifieerde exchanges en brokers. Als je dat eenmaal hebt gedaan is er een tweede manier om je TRX-voorraad aan te vullen: Je tokens staken. De vergoedingen zijn niet heel spectaculair, maar op Bitvavo ontvang je jaarlijks toch 3% vergoeding over de TRX-tokens die je hebt gestaked. Toch mooi meegenomen!
Als je nog geen account hebt bij Bitvavo kan je via de onderstaande knop een account aanmaken, waarmee je geen handelskosten betaalt over de eerste €1000 aan transacties.