De nederlandsche bank, DNB
Regulatie

Niet geregistreerde Nederlandse crypto bedrijven kunnen boetes krijgen

okx 728x90

Gisteren was de laatste dag voor Nederlandse cryptobedrijven om zich te registreren bij de Nederlandse Bank volgens nieuwe AML-regels.


Bedrijven kunnen boetes krijgen

Vanaf gisteren, 18 mei, kunnen niet-geregistreerde Nederlandse cryptobedrijven boetes krijgen als ze niet in overeenstemming zijn met de nieuwe Nederlandse anti-witwaswetgeving (AML), die op 21 april door de Eerste Kamer is aangenomen.

Volgens de antiwitwasrichtlijn hadden bedrijven die crypto-to-fiat of bewaardiensten aanbieden, zich voor gisteren moeten hebben geregistreerd. Degenen die alleen crypto-naar-crypto-diensten aanbieden, zijn daarentegen vrijgesteld van de regelgeving.

De Nederlandse Bank, de instantie die de financiële activiteiten in Nederland regelt, is verplicht de regels van de Nederlandse overheid na te leven. Dit gebeurd niet door licenties af te geven aan cryptobedrijven maar door een betaalde registratie in te voeren die maximaal € 34.000 per jaar kost.


Know Your Customer

De cryptobedrijven zullen onder toezicht staan van regelgevende autoriteiten. Daarom vereist de nieuwe wetgeving dat deze bedrijven risicoprofielen opstellen en hun Know-Your-Customer-regels versterken om een risicoprofiel toe te wijzen.

Alle transacties van klanten worden continu gemonitord en indien nodig opnieuw toegewezen aan genoemde risicoprofielen. Ook transacties die als “verdacht” worden beschouwd, moeten aan de ‘Financial Intelligence Unit’ worden gemeld.

DNB waarschuwde cryptobedrijven die niet mee werken met de nieuwe regeling en vertelt ze dat ze een boete kunnen verwachten:

“Als u voor de inwerkingtreding van de wet nog geen conceptaanvraag heeft ingediend, kunt u geen gebruik maken van de overgangsregeling en moet u daarom uw bestaande activiteiten staken. Bent u actief zonder onderworpen te zijn aan de overgangsregeling, dan kan dit gevolgen hebben voor de beoordeling van uw (vervolg) aanmeldingsaanvraag. Ook ben je in overtreding en kan DNB handhavend optreden. ‘

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk