Bitcoin groen
Bitcoin

Goed nieuws? Het energieverbruik van de Bitcoin blockchain daalt

Bitcoin, ’s werelds meest populaire cryptocurrency, verbruikt een enorme hoeveelheid elektriciteit. Maar hoe hoog dit energieverbruik daadwerkelijk is hangt van veel factoren af.

Milieu en cryptocurrency

Doordat de Bitcoin koers flink is gedaald de afgelopen maand, ligt de prijs nu zo laag dat ook het enorme elektriciteitsverbruik van de BTC blockchain gedaald is. Volgens schattingen is de energievraag van de Bitcoin blockchain de afgelopen weken met meer dan een derde afgenomen. Deze inschatting is gemaakt door econoom Alex de Vries. Hij baseert zich op gegevens van Digiconomist.net.

Ondanks dat dit heel positief klinkt, staat deze hoeveelheid nog steeds gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van héél Argentinië. Slechts één enkele BTC-transactie vereist dezelfde hoeveelheid energie als een normaal Amerikaans huis in ongeveer twee maanden zou verbruiken.

Ook het minen van Bitcoins kost ontzettend veel energie. Het minen Bitcoins verbruikt meer dan 90 terawattuur elektriciteit per jaar. Dit is meer dan het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Finland. Precies deze getallen maken milieuactivisten die zich zorgen maken over vervuiling zo van streek.

Energieverbruik belangrijk thema

Aangezien cryptomunten, en met name Bitcoin, in populariteit zijn toegenomen, is energieverbruik een groot thema geworden in de cryptowereld.

Sinds drie weken geleden is het energieverbruik van de Bitcoin drastisch gedaald. Volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index verbruikt het netwerk nu ruim een ​​kwart minder elektriciteit dan begin juni.

Daarentegen is de afname van de benodigde elektriciteit voor Ethereum zelfs nog drastischer, namelijk van een piek van 94 TWh per jaar tot 46 TWh per jaar. Dit is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse gebruik van Qatar.

De correlatie tussen de prijs en het energieverbruik van de Bitcoin

Aangezien de prijs van de Bitcoin is gedaald, daalt ook de waarde van de beloning voor miners. Je krijgt namelijk een vaste hoeveelheid Bitcoin, dus als de BTC minder waard is dan is ook jouw beloning minder waard. Dit betekent dat wanneer de Bitcoin koers daalt er minder miners actief zijn en er minder rekenkracht nodig is om het netwerk draaiende te houden. Hierdoor neemt het energieverbruik af.

Niet alleen maar slecht voor het klimaat

Door de grote hoeveelheden energie die gepaard gaan bij het minen van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen, denken veel mensen dat het allemaal alleen maar heel negatief is. Belangrijk om te noemen is echter dat 50% van de energie die gebruikt wordt voor het minen van BTC gebaseerd is op groene energie, opgewekt door de natuur. Sommige van deze energie zou soms zelfs weggegooid worden. Dit omdat deze vorm van energie onderhevig is aan de wisseling van de hoeveelheid zon of wind per uur, dag, week en maand. Hierdoor kan het weleens zijn dat er overproductie is van energie en deze energie niet afgegeven kan worden aan het gangbare elektriciteitsnet. Normaal zou deze energie dan wegvloeien, maar tegenwoordig kunnen energiebedrijven hun overschot kwijt aan bitcoin miners.

Crypto’s gaan over naar milieuvriendelijker algoritme

Verder is Ethereum bezig met de ontwikkeling van een proof of stake netwerk ter vervanging van het proof of work netwerk. Hiermee hopen zij een oplossing te bieden voor het energieverbruik. Bij proof of work moeten miners namelijk heel veel energie investeren om een nieuw blok te minen. Dit komt doordat zij eerst de gehele transactiegeschiedenis van het voorgaande blok moeten herhalen/controleren en hier vervolgens nieuwe transactiedata aan toe moeten voegen, waardoor ze dus een nieuw blok maken. Hierdoor moet er dus continue energie in de blockchain gestopt worden.

Bij proof of stake wordt er random een validator (controleur) van het nieuwe blok gekozen op basis van een aantal regels en hoe groot aandeel (stake) zij hebben in het netwerk. Dit klinkt nu als de oplossing voor het energieprobleem, maar ook dit concept kent zijn nadelen. Bij proof of stake moet je namelijk een groot aandeel van het token bezitten om in aanmerking te komen als validator, dus zal dit snel alleen toegankelijk zijn voor rijken. Daarbij kan het zelfs in theorie zo zijn dat iemand 51% van het token bezit en vervolgens compleet de controle heeft over het netwerk. Nu lijkt het wel niet heel haalbaar dat iemand zoveel geld heeft om 51% van Ethereum te bezitten, maar in theorie kan het wel. Bij proof of work speelt dit probleem niet en zal niemand er volledig de controle krijgen.

De toekomst zal leren wat de beste keuze is. Ethereum is in ieder geval een hele goede test om het proof of stake netwerk uit te proberen. Wil je uitgebreidere informatie lezen over beide netwerken klik dan hier.

OKX banner 20

Bitcoin nieuws
Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk