Stablecoin

G20 komt met basisregels voor Facebook’s Libra-project

okx 728x90

De Groep van 20 (G20) is een groep van 19 verschillende landen en de Europese Unie (EU). De leden van de G20 weten gezamenlijk ongeveer 90% van het wereldwijde bruto nationaal product (bnp) te genereren. De G20 is nu met een set basisregels gekomen voor het Libra-project van het wereldwijde sociale platform Facebook. Dit om te voorkomen dat digitale valuta’s de financiële stabiliteit zullen gaan ondermijnen.


Stablecoins

Stablecoins zijn normaliter gekoppeld aan een traditionele valuta, zoals de Dollar ($) of de Euro (€). Ook kan het gekoppeld zijn aan een mandje van diverse valuta, die de waarde ook zullen dekken. Hierdoor zal een stablecoin theoretisch gezien nooit onder de 1 dollar of euro komen.

Op het moment is er nog te weinig duidelijk in de crypto-wereld. Veel landen zijn inmiddels bezig met het opstellen van regels en wetten. Dit is echter nog niet voltooid en kan zeker nog even duren voordat het zover is. In de tussentijd zijn echter diverse stablecoin-projecten in ontwikkeling en ook al in gebruik. Om dit echter wel te kunnen reguleren, zijn er nu dus nieuwe basisregels ontwikkeld. Zo moeten deze bedrijven die dit ontwikkelen met dezelfde risico’s worden geconfronteerd als ieder ander bedrijf, ongeacht welke technologie zij gebruiken, aldus een vertegenwoordiger van de G20.


Al bestaande regels en wetten

Om dit mogelijk te maken, zijn veel al bestaande financiële regels en wetten gebruikt. Deze zijn vaak al gedeeltelijk inzetbaar voor crypto, maar niet in zijn geheel. Dit maakt het proces echter veel eenvoudiger, zo hoeven ze nu namelijk veel regels en wetten slechts aan te passen in plaats van alleen maar nieuwe regels en wetten te bedenken. Hoeveel de al bestaande regels en wetten de crypto-industrie dekken verschilt echter enorm per land.

De aanbevelingen vanuit de G20 stellen flexibele, grensoverschrijdende samenwertkingen voor. Het doel hiervan is om te voorkomen dat een stablecoin verschillende juridische gebieden tegenover elkaar zet.

Ook moeten stablecoin-ontwikkelaars zich aan een aantal beveiligingsvoorwaarden houden, voor zover zij dit nog niet deden. Zo moeten ze nu beter voldoen aan normen tegen cyberaanvallen en moet het beschikken over systemen om witwassen en financiering voor terrorisme tegen te gaan. Alhoewel veel ontwikkelaars hier al (gedeeltelijk) aan doen, zijn deze regels extra aangescherpt. Het doel hiervan is om de gebruiker ten alle tijden te beschermen.

Ook voor het Libra-project van Facebook zouden deze regels goed uit kunnen komen. Er zijn namelijk diverse belangrijke geldschieters eerder al uit het project gestapt. Voorbeelden hiervan zijn Visa, MasterCard en eBay.


Concurrentie met traditionele valuta

Door de omvang van het sociale netwerk van Facebook, heeft het bedrijf de potentie om een directe concurrentie aan te gaan met traditionele valuta’s door de grensoverschrijdende betalingen. Hierdoor zijn veel banken in diverse landen kritisch naar de stablecoin. Het moet namelijk geen conflicten gaan opleveren.

Libra, dat zich in Zwitserland heeft gevestigd, heeft al aangegeven dat het een regelgevende controle zal verwelkomen. Ook heeft Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, aangegeven dat het de stablecoin niet zal lanceren zonder goedkeuring van de Amerikaanse overheid. Wanneer het Libra-project officieel gelanceerd zal gaan worden is op dit moment nog onbekend.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk