Altcoin

Cyberbeveiligingsbedrijf ESET slaagt in verstoren grote Monero-Mining Botnet

okx 728x90

ESET, het in Slowakije gevestigde cyberbeveiligingsbedrijf, heeft laten weten dat het met enig succes een voorheen onopgemerkt Monero (XMR)-mining-botnet heeft verstoord. Het botnet was naar verluidt actief in Latins-Amerika, met ruim 35.000 actieve computers waarvan 90% zich in Peru bevond.


Botnet genaamd VictoryGate

Onderzoekers bij ESET hebben het gevonden botnet de naam VictoryGate gegeven. Hierbij merkte de onderzoekers op dat cryptojacking de belangrijkste activiteit die werd ingezet.

Cryptojacking is een term die kan worden gedefinieerd als de vaak onzichtbare manier van aanvallen, waarbij hackers vaak de adressen veranderen waar de geminde cryptocurrencies heen worden verstuurd. Deze adressen zijn een lange reeks van willekeurige letters, waardoor veel personen deze niet uit hun hoofd kennen. Een wijziging in zo’n adres wordt dan ook niet altijd als eerste opgemerkt.


Enorm hoog computer-verbruik

Nadat een computer met de malware geïnfecteerd is, resulteert dit dat veel computers een enorm hoog verbruik laten zien. Zo worden de CPU’s van deze geïnfecteerde machines vaak tussen de 90 en 99% ingezet voor het minen van cryptocurrencies zonder toestemming van de gebruiker.

Toch heeft ESET ook positief nieuws weten te brengen; het bedrijf heeft namelijk met enig succes de activiteiten van het botnet kunnen verstoren. Dit heeft het bedrijf gedaan door zijn command en control-server uit te schakelen en een zogenaamde ‘sinkhole’ op te zetten. Zo’n sinkhole leidt verzoeken om naar een alternatief domein die ESET in staat stellen om de geïnfecteerde hosts te bewaken en te beheren. Dit geeft ze de mogelijkheid om de illegale activiteiten te verstoren.

Om de dreiging van VictoryGate nog verder te verminderen, gaat het cybersecurity bedrijf samenwerken met de non-profit ‘Shadowserver Foundation’.


Monero (XMR) nieuws

Monero (XMR) is een op de privacy gerichte cryptocurrency, met een enorme toolkit om de online privacy van gebruikers te beschermen. Hierdoor heeft het veel populariteit gewonnen. Onlangs werd bekend dat de nieuwe op de blockchain gebaseerde smartphone van HTC ook XMR zou kunnen minen. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

Het is voor Monero helaas niet de eerste keer dat het met malware moet dealen die cryptocurrencies steelt. Zo werd in november 2019 bekend dat er malware was geïnstalleerd op de officiële Monero-website, die crypto van gebruikers kon stelen. Benieuwd naar dit onderwerp? Ga dan naar dit artikel.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk