Noord Korea
Hack

Chinezen wassen $100 miljoen wit voor Noord-Koreaanse crypto hackers

okx 728x90

Noord-Korea heeft crypto gebruikt om internationale sancties te omzeilen. Twee Chinezen zijn aangeklaagd voor het witwassen van meer dan $100 miljoen voor Noord-Koreaanse hackers.


Noord-Koreaanse hackers kregen hulp van Chinezen

Deze maandag heeft het Amerikaanse ministerie van justitie de twee mannen aangeklaagd. De twee mannen zijn beschuldigd van cyberaanvallen en hacks om transacties te verdoezelen. Hiermee kon Noord-Korea de wereldwijde sancties die zijn opgelegd omzeilen.

Volgens een aanklacht, ingediend bij de federale rechtbank, hadden de twee beschuldigde Chinezen Noord-Korea geholpen bij het witwassen van crypto. De crypto was verkregen door hacks en cyberdiefstal tussen december 2017 en april 2019.

De beklaagden gebruikten verschillende methoden om het spoor van de gestolen crypto te verdoezelen. Volgens de officiële verklaring zei adjunct generaal Brian Benczkowski:

Naar verluidt hebben deze beklaagden voor meer dan honderd miljoen dollar aan gestolen crypto valuta witgewassen om transacties te verdoezelen ten behoeve van bepaalde Noord-Koreanen.

Een deel van dit geld is verkregen door Noord-Koreaanse hackers door middel van een hack op een Exchange in 2018. De verklaring vermeldt verder geen naam van de exchange. Echter, de waarde van de gestolen cryptomunten zou kunnen wijzen in de richting van de Japanse Exchange Coincheck. Coincheck werd dat datzelfde jaar namelijk gehackt voor ongeveer $534 miljoen.

De fondsen werden vervolgens slim witgewassen met behulp van ‘dusting’ technieken, die honderden geautomatiseerde transacties stuurden om de bron van de fondsen te verdoezelen.


Omzeilen van sancties

Verschillende landen willen hun eigen crypto valuta willen gaan ontwikkelen om sancties te omzeilen, waaronder Iran en Venezuela. Deze landen hebben echter niet voldoende mensen te hebben die bereid zijn om transacties aan te gaan met hun.

Dus, Noord-Korea, een land dat sinds 2006 internationale sancties heeft opgelopen vanwege zijn ballistische rakettenprogramma, heeft andere methoden gebruikt. Volgens documenten van de Amerikaanse rechtbank werden ten minste enkele van deze onrechtmatig verkregen middelen gebruikt om Noord-Korea te helpen betalen voor verdere cyberaanvallen.

Dezelfde Noord-Koreaanse hackers zijn ook betrokken geweest bij een aanval in november op Upbit Exchange in november 2019. Hierbij is ongeveer $48 miljoen aan crypto gestolen. De Amerikaanse advocaat Timothy Shea van het District of Columbia zei in een verklaring:

Het hacken van virtuele crypto exchanges en het daarmee samenhangende witwassen van geld ten behoeve van Noord-Korea vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en integriteit van het wereldwijde financiële systeem.

$2 biljoen aangewezen voor het maken van massavernietiging wapens

Volgens een rapport van de Verenigde Naties van vorig jaar heeft Noord-Korea ongeveer $2 miljard gegenereerd om zijn massavernietigingswapens te bouwen. Door dit geld worden cyberaanvallen wijdverspreid en steeds geavanceerder.

Door cryptomunten te stelen heeft het land op nieuwe manieren inkomsten kunnen genereren. Deze manieren zijn minder opvallend voor de overheid en de regelgeving.

Noord-Korea ontkende alle beschuldigingen van de U.N. en zei dat het niets meer was dan een verzinsel. Daarnaast zeiden ze dat het een poging was om het imago van het land aan te tasten. Deze nieuwste aanklachten bieden echter steeds meer bewijsmateriaal.

Ze dragen ook bij aan de beschuldiging van Ethereum ontwikkelaar Virgil Griffith. Griffith helpt naar verluidt de Noord-Korea om crypto te gebruiken om Amerikaanse sancties te omzeilen. Griffith bezocht vorig jaar een crypto valuta conferentie in Noord-Korea.

Aanklagers beweerden dat Griffith en andere afgevaardigden manieren hadden besproken waarop crypto valuta kon worden gebruikt om geld wit te wassen en sancties te ontwijken. Griffith’s advocaat ontkende dit en wees de aanklachten af.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk