BRICS
Regulatie

BRICS wil uitbreiden en het Westen economisch aanvallen

De Amerikaanse dollar is sinds de Tweede Wereldoorlog de wereldreservemunt, de belangrijkste valuta binnen het wereldwijde financiële systeem. Nu is er met de BRICS-alliantie (China, Rusland, India, Brazilië en anderen) een blok ontstaan dat een aanval wil plegen op de dominantie van de Amerikaanse dollar.

Uit een nieuw interview op de Russische staatstelevisie blijkt nu dat steeds meer landen zich willen aansluiten bij dit alternatief. Moet het Westen zich zorgen maken over de opkomst van BRICS?

Bijeenkomst in Zuid-Afrika

Komende week staat er in Zuid-Afrika een bijeenkomst op de agenda voor de BRICS-alliantie. Het voornaamste punt van discussie in deze bijeenkomst betreft het laten aansluiten van nieuwe lidstaten bij de Aliantie.

“Volgende week in Durban in Zuid-Afrika organiseren we een speciale sherpa-bijeenkomst om onze expansie vorm te geven. De uitkomst hiervan zal vervolgens aan onze ministers doorgespeeld worden. Daarna organiseert Zuid-Afrika een virtuele bijeenkomst met alle ministers van Buitenlandse Zaken, die vervolgens aanbevelingen doen voor de jaarlijkse bijeenkomst die voor augustus op de planning staat”, aldus Anil Sookal, de BRICS-sherpa van Zuid-Afrika.

Volgens Sookal is BRICS vooral een poging om de geofinanciële situatie te herordenen en noemt de huidige situatie “volledig losstaat” van de moderne realiteit. BRICS lijkt er vooral op uit om wat financiële macht weg te nemen bij het Westen en dit beter te verdelen over de rest van de wereld.

Dat is een nobel streven, maar uiteindelijk moet natuurlijk nog maar blijken in hoeverre dat de daadwerkelijke plannen zijn. Uiteindelijk lijken landen als China, Rusland en India toch degenen die het voor het zeggen hebben binnen de alliantie.

Geen jonge organisatie

We horen de laatste tijd veel over de BRICS-alliantie en de plannen om bijvoorbeeld een met de dollar concurrerende valuta op de markt te brengen. Dat betekent echter niet dat de alliantie pas net bestaat. De alliantie komt namelijk al 15 jaar bijeen om dit soort plannen te bespreken. Door de escalatie van de geopolitieke situatie de afgelopen twee jaar lijkt alles nu wel in een stroomversnelling te komen.

Voor Bitcoin lijkt dit in eerste instantie geen directe consequenties te hebben. Er zijn Bitcoiners die speculeren dat de BRICS-alliantie ook de mogelijkheden verkent om met de digitale munt te werken. Dat lijkt echter vooral gebaseerd op hoop en dromen.

Bitcoin zou in theorie een rol kunnen spelen als verbinder tussen het Westen en de BRICS-alliantie. Zeker als er geen vertrouwen meer is tussen de twee blokken. Op zulke momenten kan een decentrale valuta, die niet gebaseerd is op vertrouwen, mogelijk een uitkomst bieden.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

OKX banner 20

Regulatie nieuws
Rechtszaken kosten crypto-bedrijven $19 miljard in 2024, FTX en Alameda grootste verliezers
Heftig debat tussen senator Elizabeth Warren en crypto-voorstander John Deaton
Italië van plan om belasting op cryptowinst fors op te voeren naar 42% in nieuwe begroting 2025
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk