Bitcoin

Bitcoin’s CO2 voetafdruk lager is dan men dacht

okx 728x90

Nieuw onderzoek heeft grote vraagtekens gezet bij de conclusie dat Bitcoin mining niet samen gaat met het aanpakken van klimaatverandering. Het grote wetenschappelijk tijdschrift ‘The New Scientist’ publiceert een rapport met nieuwe waarnemingen.


Voorafgaand onderzoek is te afhankelijk van aannames

Susanne Köhler en Massimo Pizzol hebben binnen hun studie aan de Universiteit van Aalborg in Denemarken kritiek geuit op aannames die gedaan werden in een eerder onderzoek. Het gaat hier om de aannames dat het energieverbruik van Bitcoin jaarlijks wel 63 megaton CO2 uitstoot.

Deze schattingen zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de koolstof emissies van de elektriciteitsopwekking in heel China gelijk zijn. China is het land dat het grootste deel van de wereldwijde Bitcoin mining beheert.

bron: The New Scientist

Echter, wanneer we rekening houden met de regionale verschillen in China geeft het onderzoek een ander beeld. Dit resulteert in een aanzienlijk lagere geschatte wereldwijde CO2 voetafdruk van de Bitcoin. Namelijk van ‘slechts’ 17,29 megaton CO2 in 2018.

Deze regionale verschillen worden weerspiegeld door het feit dat bijvoorbeeld Mongolië goed is voor 12,3% van de Bitcoin mining, wat zich vertaalt in een aandeel van 25% in de totale uitstoot. Dit wordt dan weer gecompenseerd door het omgekeerde patroon van de regio van Sichuan.


Groene energie

Köhler vertelt dat het goed is dat klimaatactivisten kijken naar de Bitcoin industrie en waarschuwen voor het elektriciteitsverbruik. Echter, deze klimaatactivisten moeten er wel op letten dat ze het in het juiste perspectief plaatsen.

“Aan de ene kant horen we de alarmerende stemmen die zeggen dat we de overeenkomst van Parijs niet gaan halen door de Bitcoin. Maar, aan de andere kant zijn er zeer veel mensen uit de Bitcoin community die zeggen dat het grootste deel van de BTC mining gebeurt met groene energie en dat het minen dus geen grote impact heeft.

De onderzoekers merkten daarnaast ook op dat elektriciteitsverbruik duidelijk zorgt voor het grootste deel van de CO2-uitstoot van de munt. Dit in plaats van de productie en verwijdering van mining hardware. Dit fenomeen vertegenwoordigt namelijk slechts 1% van de uitstoot.

Andere energiespecialisten zetten dezelfde vraagtekens bij de waarneming dat het energieverbruik de achilleshiel van de Bitcoin is. Het is belangrijk om te kijken waar de energie word geproduceerd en hoe deze wordt gegenereerd. In juni bleek uit een nieuwe studie dat 74,1% van de Bitcoin mining wordt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.

 
OKX banner 20

Bitcoin nieuws
Wanneer hoor je tegenwoordig bij de ultra-rijken?
Goud en Bitcoin komen samen in deze nieuwe ETF van Stacked
Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek
Meer nieuws

Meest gelezen

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk