Bitcoin prijs, Bitcoin
Regulatie

Bitcoin zakt fors in aanloop naar Libra-hoorzitting

okx 728x90

In aanloop naar de hoorzitting van de Libra Association (later vanmiddag) crashte de Bitcoin-prijs vandaag binnen enkele minuten naar een prijs van $7600. Op moment van schrijven is de daling nog niet gestopt en bereiken we nieuwe laagtepunten van zo’n $7430. Wat veroorzaakt deze gigantische drop?


Woensdag 23 oktober is een bijzonder slechte dag voor de crypto-markt. Momenteel staat Bitcoin op zo’n -8% ten opzichte van gisteren: door de daling is Bitcoin beland op het laagste prijsniveau sinds begin juni van dit jaar. Na een periode van relatief weinig prijsschommelingen werd de markt vandaag dus weer opgeschrikt door een grote schok.

Bijna meteen volgden de altcoins BTC in zijn weg naar beneden, en inmiddels staan vrijwel alle alt-projecten ook op 8% verlies of meer. Onder andere Litecoin, Bitcoin SV en Chainlink staan op moment van schrijven op een verlies van boven de 10%. De prijscrash komt een klein uur voor het begin van een hoorzitting in Washington DC, waar Mark Zuckerberg het Libra-project zal verdedigen. Wat staat er op het spel voor cryptoprojecten tijdens de bijeenkomst vanmiddag?


Libra Association getuigt voor FSC

Het lijkt erop dat de markt angstig is voor de zitting in Washington D.C., waar Mark Zuckerberg het bedrijf zal vertegenwoordigen. Waar gaat deze hoorzitting precies over? Het onderwerp van gesprek in de hoorzitting vanmiddag (16.00 Nederlandse tijd) is Libra, het cryptocurrency-project van Facebook. Afgelopen juli was er al een bijeenkomst voor het Amerikaanse Congres over hetzelfde thema. Toen getuigde David Marcus namens het bedrijf, maar daarmee waren de aanwezige politici niet tevreden. Ze eisten dat Mark Zuckerberg, als bedenker en baas van Facebook, kwam uitleggen wat het idee achter het Libra-project is. Hij zal zijn verhaal houden voor het Financial Services Committee (FSC) van de Amerikaanse overheid. Deze zaak is om een aantal redenen van groot belang voor de crypto-wereld, die blijkbaar met veel angst uitkijkt naar de hoorzitting. In aanloop naar het verhoor lijken veel investeerders er voor te kiezen om hun geld voor de zekerheid uit de markt te halen. Dit duidt op een afwachtende en voorzichtige houding van crypto-investeerders.


Waarom zoveel aandacht voor Libra?

Het Libra-project werd officieel aangekondigd door Facebook in juni dit jaar. Het wil klanten met Libra toegang bieden tot financiële services. Het project richt zich dan ook vooral op mensen die zulke diensten vandaag de dag niet kunnen gebruiken: veel mensen in ontwikkelende landen hebben wel Facebook, maar geen bankrekening. Door een bankservice aan te bieden wil Facebook dit probleem dus oplossen voor haar gebruikers.

Het idee klinkt goed: toch zijn er zijn een aantal bezwaren tegen het nieuwe project. Ten eerste zijn veel analisten bang dat Facebook nog meer invloed zal krijgen door de nieuwe crypto-tak. Zij stellen dat dat gevaarlijk kan zijn, vooral omdat het Amerikaanse bedrijf al eerder in opspraak kwam vanwege onder meer privacyschendingen. Een grote zorg is dat het bedrijf ook op financieel vlak (te) veel macht over klanten zou kunnen krijgen. Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers is deze zorg van specialisten misschien niet onterecht.


Problemen met regulatie

Het tweede (en veel ingewikkeldere) aspect is de regulatie van crypto-projecten in het algemeen. De VS is een van de vele landen waar cryptocurrencies nog geen volledige wetgeving hebben. Omdat crypto nog maar een recente ontwikkeling is, hebben veel overheden nog niet besloten hoe ze wettelijk te omschrijven. Hierdoor is het onduidelijk voor investeerders (maar ook voor de overheid) hoe cryptovaluta’s worden beschouwd.Het is voor grote bedrijven of mensen met veel kapitaal daarom nog steeds niet erg aantrekkelijk om in crypto te investeren: tenslotte is nog altijd niet duidelijk hoe het werkt met belastingen, bijvoorbeeld. Om deze reden is het voor de crypto-markt een goede zaak als een overheid duidelijke crypto-wetgeving opstelt. In dat geval kan de markt binnen de gegeven kaders ontwikkelen en weten investeerders waar ze aan toe zijn.

Tot dusver hebben veel overheden dus grote problemen om cryptocurrencies binnen een regelgeving te vatten. Zolang dat zo is zullen veel investeerders waarschijnlijk nog afwachten. Dit is waarom de Libra-hoorzitting zo belangrijk is: het is een direct verhoor van een crypto-project door de Amerikaanse overheid. Libra zou, bij een positieve uitkomst, zomaar een positieve voorbode kunnen zijn voor de rest van de markt. Als het FSC positief reageert op Zuckerberg’s verklaringen over Libra, kan Facebook een voorloper worden in de strijd voor crypto-regulatie en -adoptie.

Het is echt nog lang niet duidelijk of dat het geval zal zijn. De Amerikaanse overheid staat bekend als zeer traditioneel en terughoudend tegenover innovaties als blockchain en cryptocurrencies. Daarbij komt nog eens dat Facebook (zoals benoemd) al vaker aanvaringen had met Amerikaanse wetgevers. Daarom is het afwachten wat de uitkomst wordt en hoe Zuckerberg het project uitlegt. Hoe dan ook zal het resultaat van de hoorzitting (live te volgen op Youtube) belangrijke gevolgen hebben voor de crypto-wereld.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk