Wat is Crypto mining?

Waar komen nieuwe cryptocurrency’s vandaan? Dat is de vraag die we gaan beantwoorden op deze pagina over crypto mining.

Fiatmunten als onze eigen euro kunnen door overheden en banken uit het niets bijgemaakt worden. De euro is een ongedekte munt waar we met schuldcreatie nieuwe eenheden van creëren. Als jij een hypotheek krijgt van de bank wordt dat geld uit het niets op je rekening gezet. Fiatgeld ontstaat bij de creatie van schuld. Dit proces werkt compleet anders bij Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Als iemand tegen je zegt dat Bitcoin ook een ongedekte munt is moet je vragen of diegene voor jou uit het niets een Bitcoin kan creëren. Alleen door kapitaal en energie te investeren in crypto mining kun je nieuwe Bitcoin produceren. Bitcoin is gedekt door energie.

Crypto mining is het proces waarbij miners aan het werk gaan, vandaar de naam Proof-of-Work, om transacties te valideren en als eerste proberen de oplossing voor een nieuw blok te vinden. Zodra ze de oplossing voor een nieuw blok hebben gevonden presenteren ze die aan het netwerk. De rest van het netwerk controleert vervolgens het blok en accepteert deze als alles in het nieuwe blok voldoet aan de regels van Bitcoin. Is dat het geval, dan ontvangt de miner in kwestie een beloning in de vorm van transactiekosten en de subsidie per blok die momenteel op 6,25 Bitcoin ligt.

crypto minen

De belangrijke rol van crypto mining

Je kunt je afvragen waarom we Proof-of-Work gebruiken om nieuwe transacties aan de blockchain toe te voegen. Waarom spenderen we zoveel energie aan dit proces? Om dat te begrijpen moet je een situatie bedenken waarin Proof-of-Work niet bestaat. Iedereen kan dan nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen. Het enige wat je hoeft te doen is geldige transacties verpakken in een blok en deze naar de rest van het netwerk sturen. Hierdoor worden er duizenden nieuwe geldige blokken tegelijkertijd geproduceerd en splitst het netwerk ongetwijfeld af in duizenden verschillende blockchains. Proof-of-Work zorgt voor orde. Dankzij Proof-of-Work is het moeilijk om blokken te produceren en blijft het hele netwerk met dezelfde blockchain werken.

Het komt weleens voor dat er twee geldigde blokken op hetzelfde moment geproduceerd worden. Op dat moment is het onzeker welk blok er in leven blijft. Een deel van netwerk gaat aan de slag met het ene geldige blok en de rest van het netwerk met de andere. Het deel van het netwerk dat als eerste het volgende geldige blok weet te vinden wint te race. De blockchain van dit deel van het netwerk is langer dan die van het overige deel van het netwerk. Waarna het verliezende deel van het netwerk weer aansluit bij de langste blockchain. De blockchain waar op dat moment het meeste werk inzit.

Een andere reden waarom het belangrijk is dat miners energie moeten investeren om crypto te minen is dat het ze dwingt om eerlijk te zijn. Als miners niet eerlijk handelen en ongeldige transacties in een blok verwerken, dan accepteert de rest van het netwerk die blokken niet. Alle computerkracht en energie die een oneerlijke miner aan de blokken spendeert gaat verloren, want iedereen wijst de blokken af. Dit zorgt ervoor dat een crypto miner eerlijk blijft omdat de ingezette energie anders verloren gaat. Zo zorgt crypto mining er niet alleen voor dat bitcoin schaars blijft en alles eerlijk verloopt, maar vormt het ook een deel van de beveiliging van het netwerk.

Hoe werkt crypto mining?

We kunnen op een hele technische manier uitleggen hoe bitcoin mining werkt, maar dat schiet voorbij het doel van deze pagina. Het belangrijkste is dat je na het lezen van deze tekst een globaal begrip hebt van het proces van crypto mining en de rol die het speelt in het beveiliging van het netwerk in kwestie. Crypto mining is in essentie de zoektocht naar een willekeurig getal dat voldoet aan de eisen van het netwerk.

Je hebt vast weleens het spelletje “getal onder de 10” gespeeld. Crypto mining werkt grotendeels op dezelfde manier. Er zit geen logica achter het mining proces. Er is geen slimme manier om het aan te pakken. Het enige wat je als crypto miner kunt doen is zoveel mogelijk computerkracht aan het werk zetten om een oplossing te vinden. Het netwerk ‘kiest’ een getal onder de 1.000.000 en miners kunnen zo vaak en zo snel achter elkaar gokken als ze willen. Totdat de oplossing gevonden is. Alle miners gaan net zo lang door tot ze het juiste getal gokken. De crypto miner die daarin slaagt mag het volgende blok aan de blockchain toevoegen en krijgt daar de beloning voor.

Het is een compleet willekeurig proces, waarbij alleen energie en computerkracht je kan helpen. Hoe meer computerkracht je hebt, hoe vaker je kan gokken en hoe groter de kans dat je als winnaar uit de bus komt. In werkelijkheid is het allemaal iets complexer, maar in de basis komt het hierop neer. Miners zijn niet bezig met het oplossen van een lastige wiskunde puzzel. Het is puur gokken. Daarom komt het weleens voor dat kleine miners die vanuit huis met een paar computer minen het geluk hebben een de oplossing voor een blok vinden. Die kans is extreem klein, maar hij bestaat en over lange perioden komt het weleens voor.

Is quantum computing een bedreiging voor crypto mining?

Je hebt vast weleens gehoord over quantum computing als een mogelijke bedreiging voor de toekomst van bitcoin en andere cryptocurrency’s. In theorie is het een gevaar voor de cryptografie die bitcoin momenteel beschermt. Maar het goede nieuws is dat er al zogenaamde post-quantum cryptografie is die in Bitcoin gebakken kan worden als dat nodig is. Bitcoin is pure software die we altijd kunnen veranderen als dat nodig is. Het enige is dat post-quantum cryptografie minder efficiënt is dan de huidige cryptografie. Wat betekent dat de blokken sneller vol worden met deze cryptografie en we minder transacties per seconde kunnen verwerken. Het heeft dus zeker nadelen, maar als het voor de beveiliging van het netwerk noodzakelijk is dan gaan we zeker over op post-quantum cryptografie.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk